Aankoopgids: hoe verwarm ik mijn industriële kookketel?

november 15, 2021
Home » Aankoopgids: hoe verwarm ik mijn industriële kookketel?

Waarom is de juiste warmtebron belangrijk?

Klanten vragen ons vaak hoe ze het best hun industriële kookketel verwarmen. Omdat elke warmtebron voor- en nadelen heeft, is er geen eenduidig antwoord. De keuze tussen verschillende warmtebronnen hangt af van het productieproces en de gewenste resultaten.

Elke warmtebron verschilt in energieverbruik, efficiëntie, onderhoud, maximum temperatuur en opwarmtijd. Daarom moet u zorgvuldig nagaan wat u precies wilt koken in uw ketel en wat uw productiecapaciteit is.

 

Waarmee worden industriële kookketels verwarmd?

 • Verwarmen met stoom
 • Verwarmen met elektriciteit
 • Verwarmen met thermische olie

Industriële kookketel verwarmen met stoom

Stoom is de meest energie-efficiënte en flexibele manier om uw ketels op te warmen. Het is daarom de beste keuze voor industriële keukens met veel installaties en een afwisselende productiecapaciteit.

 

Stoom in dubbele wand

Ketels die op stoom verwarmd zijn, zijn voorzien van een dubbele wand. Stoom onder hoge druk circuleert door de dubbele wand. Omdat de stoom meteen op temperatuur is, verwarmt de dubbele wand heel snel en kan u meteen koken.

Ter illustratie: een ketel gevuld met 500 liter water en verwarmd met stoom op 3 bar, bereikt het kookpunt al na 28 minuten.

De maximumtemperatuur hangt af van de maximale druk in de dubbele wand. Hoe hoger de druk, hoe hoger de temperatuur. Met een proportioneel drukventiel kan de temperatuur dus op de graad ingesteld worden.

De benodigde druk in de dubbele wand hangt dus af van de maximaal gewenste temperatuur. Voor toepassingen als sauzen, soepen, groenten en vlees koken, aardappelen koken is 3 bar voldoende. Hiermee bereikt u een maximale temperatuur van 140 graden. Om vlees aan te braden, is het aangeraden om de druk in de dubbele wand te verhogen tot minimum 8 bar en een temperatuur van 175°C te bereiken.

Het grote voordeel van stoom is de flexibiliteit die ze biedt. Naast makkelijke temperatuuraanpassing is koken met stoom ook een verstandige keuze om aangebrande gerechten te vermijden. Vanaf het moment dat de stoom is afgesloten, warmt de dubbele wand niet meer op. Het is daarna ook mogelijk om de wand af te koelen met water in de dubbele wand.

 

Directe stoominjectie

Directe stoominjectie is de snelste manier om je ketel en producten op te warmen. Door culinaire droge stoom rechtsreeks in de ketel te injecteren, komen uw producten rechtstreeks in aanraking met de hete stoom. U dient dus niet te wachten tot uw ketel op temperatuur is om uw producten toe te voegen.

Voor directe stoominjectie is culinaire stoom nodig. Dit artikel legt in detail uit how culinaire stoom werkt. Een korte samenvatting:

 • Culinaire stoom moet vrij zijn van roest- en andere vuildeeltjes.
 • De stoom stroomt door 2 filters voor hij voedselveilig is.
 • Allereerst vloeit de stoom door een pre-filter waar alle deeltjes van 10 micron en groter gefilterd worden.
 • Vervolgens vloeit de stoom foor de tweede filter waar 95% van alle deeltjes van 2 micron en groter gefilterd worden.
 • Na dit proces is de stoom voedselveilig en geschikt voor directe stoominjectie.

 

Voordelen van stoom verwarming voor ketels

 • Energie-efficiënt
 • Flexibel
 • Snel op temperatuur

Industriële kookketel verwarmen met elektriciteit

Een elektrisch verwarmde ketel is aangeraden voor bereidingen waarbij u vlees moet aanbraden. Door elektrisch te verwarmen, bereikt u een maximale temperatuur van 230°C.

Deze ketels zijn ook voorzien van een dubbele wand, gevuld met thermische olie en elektrische weerstanden. Deze dubbele wand warmt vervolgens uw producten onrechtstreeks op.

Het nadeel van elektrisch verwarmde ketels is dat u minder controle heeft over de temperatuur. Eens uw bereiding klaar is, blijft de ketel langere tijd warm. De thermische olie heeft namelijk tijd nodig om af te koelen. Dit kan dus zorgen voor aangebrande of te ver gegaarde gerechten.

 

Voordelen van elektrische verwarming voor ketels

 • Hoge maximumtemperatuur
 • Geschikt om vlees aan te braden
 • Geen stoomgenerator nodig

Industriële kookketel verwarmen met thermische olie

Met verwarming op thermische olie kan u ook temperaturen tot 230°C bereiken. Hiervoor is een extra installatie nodig die de thermische olie opwarmt en door een cicruit pompt. Dit vergt een extra investering maar is rendabel voor bedrijven met veel ketels en andere apparatuur. Omdat de thermische olie-installaties op gas kunnen werken, zijn ze efficiënter dan zuiver elektrisch verwarmde installaties.

De thermische olie stroomt door de dubbele wand en vloeit via een retourleiding terug naar de installatie om opnieuw op te warmen. De constante toevoer van warme thermische olie zorgt voor een gelijke opwarming en temperatuurverdeling.

 

Voordelen van thermische olie

 • Rendabeler dan elektrische verwarming
 • Hoge maximumtemperatuur
 • Geschikt om vlees aan te braden

Samengevat

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag “hoe verwarm ik mijn industriële kookketel”. Deze vuistregels kunnen u op weg helpen:

 • Wilt u een flexibele en energie-efficiënte ketel en heeft u genoeg aan 180°C? Dan is een ketel met stoom in dubbele wand voor u geschikt.
 • Wilt u aan zeer hoge temperaturen aanbraden en koken? Dan kiest u best voor een elektrisch verwarmde ketel.
 • Wilt u aan zeer hoge temperaturen aanbraden en koken en heeft u dit voor meerdere installaties nodig? Dan gaat u voor verwarming met thermische olie.

Op zoek naar een nieuwe kookketel?